Završena izrada oko 6.000 sigurnosnih ekoloških štambilja kojim se otiskuju glasački listići na izborima u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 08.09.2022. godine – Na osnovu Odluke o načinu izrade, obliku i sadržaju, čuvanju, uporabi i uništavanju štambilja kojim se utiskuju glasački listići na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 02.10.2022. godine, zahvaljujući financijskoj podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz prijekat koji realizira Udruga izbornih zvaničnika u BiH, firma „Mojić“ d.o.o. iz Bijeljine, koja je generalni zastupnik za Bosnu i Hercegovinu kompanije Trodat iz Austrije, završila je izradu oko 6.000 sigurnosnih ekoloških  štambilja za svako biračko mjesto u Bosni i Hercegovini i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima će biti organizirano glasovanje.

Uz policijsku pratnju i nadzor, kao i uz pratnju i kontrolu ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, štambilji su danas iz Bijeljine transportovani u skladište Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u Istočnom Sarajevu, odakle će zajedno sa osjetljivim izbornim materijalom biti dostavljeni općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima.

U pitanju su posebni sigurnosni ekološki štambilji koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara. Sigurnosnim ekološkim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića koji se koristi na biračkom mjestu na izborima u Bosni i Hercegovini. 

Sigurnosni ekološki štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod naputka za glasovanje. Pored sigurnosnog ekološkog štambilja sa desne strane potpisuje se ovlaštena osoba, tj. član   biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je uvelo ovu novinu uporabe sigurnosnog ekološkog štambilja na biračkom mjestu sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa.