Sigurnosni aspekt provedbe Općih izbora 2022. godine u BiH

Sarajevo, 01.07.2022. godine – Na inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, o sigurnosnom aspektu provedbe Općih izbora 2022. godine u BiH, razgovarano je na sastanku dr. Suada Arnautovića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa gospodinom Mirsadom Vilićem, direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Člankom 2.1. stavak (3) Izbornog zakona BiH je propisana obaveza svih organa vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH da su obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

S tim u vezi, Središnje izborno povjerenstvo BiH je od sigurnosnih agencija u BiH  zatražilo potporu u osiguranju objekata i izbornih aktivnosti, kao što je policijska pratnja i osiguranje distribucije izbornog materijala,  distribucije papira za tiskanje glasačkih listića sa vodenim žigom od granice BiH do tiskarnice i drugo.

Dr. Arnautović se zahvalio gospodinu Viliću na promptnoj reakciji i pokazanoj spremnosti da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH poduzme sve radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa sigurnošću izbornog procesa u BiH.