Potpisana zajedenička izjava „Zajedno protiv govora mržnje“

Sarajevo, 21.06.2022. godine -  Po ovlaštenju predsjednika, danas je gđa Vanja Bjelica-Prutina, članica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine u Domu Ujedinjenih Nacija u Sarajevu u ime Središnjeg izbornog povjerenstva BiH potpisala zajedničku izjavu “Zajedno protiv govora mržnje”. Osim Središnjeg izbornog povjerenstva BiH izjavu su potpisali predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Institucije potpisnice izjave su potvrdile predanost i odlučnost da se bore i osude sve oblike govora mržnje, na bilo kojoj osnovi, sukladno njihovim nadležnostima i međunarodnim normama i standardima ljudskih prava.

U izjavi je izražena predanost jačanju međusobne suradnje, te je istaknuto opredjeljenje za suradnju sa organizacijama civilnog društva, kako bi se podigla svijest o govoru mržnje i njegovim posljedicama i kako bi se ujedinile snage u sprečavanju i borbi protiv govora mržnje.

Gđa Bjelica-Prutina je prenijela poruku dr. Suada Arnautovića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je naglasio važnost podizanja svijesti i edukacije birača i najšire javnosti, kako bi prepoznali sve oblike govora mržnje ispoljene od strane političkih zvaničnika, kandidata i njihovih pristalica. Suzbijanje govora mržnje za cilj ima jačanje tolerancije u društvu i prijeko potreban razvoj i napredak demokratskih procesa. 

Na ovaj način Središnje izborno povjerenstvo BiH je jos jednom potvrdilo svoju snažnu opredjeljenost za borbu protiv govora mržnje, sukladno svojim ovlaštenjima, te politiku nulte tolerancije u odnosu na govor mržnje.