Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske posjetila Središnje izborno povjerenstvo BiH

Sarajevo, 16.06.2022. godine -  Ministar za Evropu i Sjevernu Ameriku u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva gdin James Cleverly i Nj.E. Matthew Field, Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH  sa saradnicima danas su se sastali sa predsjednikom i članovima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Glavna tema sastanka je bila organizacija i provedba Općih izbora u BiH u listopadu 2022. godine, sa akcentom na izazovima sa kojima se susreće Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Razgovarano je o projektima koje je Središnje izborno povjerenstvo BiH realiziralo zahvaljujući neposrednoj ili posrednoj potpori Ujedinjenog Kraljevstva ali i o budućim zajedničkim aktivnostima.

Tokom sastanka sa članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Ministar Cleverly je najavio novi projekat koji će financirati Ujedinjeno Kraljevstvo sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa. Naime, u pitanju je nabavka posebnih štambilja koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dr. Suad Arnautović se zahvalio delegaciji na kontinuiranoj potpori Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Posebna zahvalnost je upućena veleposlaniku Fieldu, kojem je ovo ujedno bila i oproštajna posjeta Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine.