Regionalna perspektiva online izborne kampanje

U organizaciji OESS-a/ODIHR-a (Ured za demokratske institucije i ljudska prava) i Misije OESS-a u Crnoj Gori danas je u Podgorici završena dvodnevna konferencija “Regionalna perspektiva online izborne kampanje – izazovi i mogućnosti za izborni integritet”. Konferencija je održana u hibridnom formatu (uživo i online) i okupila je  oko 70 predstavnika relevantnih državnih institucija i tijela za provedbu izbora, članove radnih skupina za reformu izbornog zakonodavstva, regulatore za zaštitu medija i podataka, te organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana, kao i izborne stručnjake iz ODIHR-a.

Cilj konferencije je bio razmjena znanja i iskustava o utjecaju online kampanje na izborni integritet i pristupe regulaciji i promatranju online kampanja.

Konferenciji je u ime Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prisustvovala članica dr. Irena Hadžiabdić koja je, na sesiji posvećenoj slobodi govora nasuprot netolerantnog jezika i diskriminacije tijekom izbora, govorila o zakonskim rješenjima u BiH koja se odnose na jezik mržnje, sankcijama, i izazovima u implementaciji Izbornog zakona BiH.

Nastojao se dati odgovori kako se govor mržnje i dezinformacije mogu učinkovito nadzirati tijekom izbora, te kako tijela za provedbu izbora da se suprotstave dezinformacijama i netolerantnom jeziku iz perspektive obrazovanja birača.

Na konferenciji se govorilo i o reguliranju oglašavanja kampanje na mreži i zaštite podataka, ulozi socijalnih medija u izbornim kampanjama i njihov utjecaj na dinamike osporavanja i izborni integritet te o standardima i dobrim izbornim praksama vezanim za online kampanju.