Telekomunikacijske usluge kao potpora izbornom procesu

Sarajevo, 11.05.2022. godine – Na inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH danas je održan sastanak članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa predstavnicima tri javna telekomunikacijska operatera u Bosni i Hercegovini (BH Telekom, JP Hrvatske telekomunikacije i M:tel).

 

Tema sastanka su bile telekomunikacijske usluge koje mogu biti potpora uspješnom odvijanju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH je posebno bila zainteresirano za informacije  o mogućnostima korištenja „cloud“ kapaciteta operatera i mogućnost da se putem SMS poruka šalju obavijesti biračima u Bosni i Hercegovini koji imaju pretplatu na mobilne uređaje, o lokaciji biračkih mjesta, registraciji birača i datumu održavanja izbora.

 

Inače, „Cloud computing“ je revolucionarni koncept koji nudi novi način pristupa osobnim podacima i aplikacijama, koji više nisu smješteni na računalu već u “oblaku” – što znači da programu, evidencijama i dokumentaciji možete pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vrijeme i s različitih lokacija. Sve što je potrebno je internet veza.

 

Ukoliko se Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odluči za korištenje neke od usluga javnih telekomunikacijskih operatera u Bosni i Hercegovini javnost će biti blagovremeno informirana.