Opći izbori u Bosni i Hercegovini će se održati u nedjelju, 2.10.2022. godine

Sarajevo, 04.05.2022. godine – Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 2. listopada ove godine.

Neposredni izbori su raspisani za:

 

  • Predsjedništvo Bosne i Hercegovine,
  • Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,
  • Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  • Narodnu skupštinu Republike Srpske,
  • Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i
  • Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Za Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine je glasovalo 6 od 7 članova Središnjeg izbornog povjerenstva  BiH. Dr. Ahmet Šantić je za navedenu odluku glasovao korespodentno (telefonski), što je u sukladno Poslovniku o radu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Planirano je da predstojeći izbori koštaju oko 11.728.000,00 KM. Prema odredbama članka 1.2a Izbornog zakona BiH nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 19. svibnja.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo je Odluku o zaključivanju Središnjeg biračkog popisa, a sa stanjem na dan 3.5.2022. godine u 24.00 sata prema kojoj je  u Središnji birački popis upisano 3.371.487  birača.

 

Danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo i Uputu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će se održati u nedjelju, 2. listopada 2022. godine. Navedena Uputa, kao i svi akti bitni za održavanje Općih izbora 2022. godine bit će objavljeni na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod poveznicom “Opći izbori 2022”.

 

Javnosti je predstavljena aplikacija „e-Izbori“ i  elektronički način prijavljivanja birača za glasovanje izvan BiH koja će biti aktivna od danas. Objavljen je video spot na YouTube kanalu i web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa jasnim uputama za korištenje aplikacije. Također, na samom portalu „e-Izbori“ postoji korisnička uputa. Web aplikacija „e-Izbori“ je razvijena uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini.