Utvrđeni rezultati prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo

Sarajevo, 06.11.2023. godine – Nakon što je istekao rok od pet dana (zaključno sa 03.11.2023. godine) za prijem glasačkog materijala glasača koji glasaju putem pošte iz inostranstva, Centralna izborna komisija BiH je danas na 70. sjednici donijela odluku kojom su utvrđeni rezultati prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, održanih 29.10.2023. godine.

Navedena odluka o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo stupa na snagu danom donošenja i objavit će se 06.11.2023.godine na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba do 16:00 sati i smatrat će se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Dani 07., 08. i 09.11.2023. godine su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH  u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i prigovor podnosi se isključivo putem faks aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom  na e-mail adresu [email protected] ili neposredno u sjedištu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.