Sankcionirani članovi biračkih odbora

Sarajevo, 03.05.2023. godine -  Nakon što su nadležna tužilaštva donijela odluke da neće voditi krivične postupke protiv pojedinih predsjednika i članova biračkih odbora angažiranih na Lokalnim izborima 2020. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 35. sjednici donijela odluke iz svoje nadležnosti, uz napomenu da to nije bilo moguće uraditi ranije dok se po istom ne očituju nadležna tužilaštva.

U izbornoj jedinici Mostar sankcionirano je 13 biračkih odbora i to predsjednici sa 800 KM a članovi biračkih odbora sa 600 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od 4 godine od dana pravosnažnosti odluke a zbog pogrešno evidentiranih rezultata po kandidatima i političkim subjektima. Iznosi izrečenih novčanih kazni su bazirani na sudskoj praksi.

Predsjedniku i za tri člana biračkog odbora na biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad izrečene su novčane kazne (predsjedniku 500 KM i članovima 300KM)  uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od 4 godine od dana pravosnažnosti odluke  radi povreda na biračkom mjestu zbog kojih su izbori na tom biračkom mjestu ponovljeni.

Zbog sprječavanja rada izbornih posmatrača predsjedniku i članovima biračkog odbora na biračkom mjestu 038B018B u Doboju danas je Centralna izborna komisija BiH izrekla nočane kazne (predjedniku 800 KM i članovima 300 KM) uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od 4 godine od dana pravosnažnosti odluke.

Za četiri člana biračkog odbora na biračkom mjestu 074B014A u Tesliću zbog neevidentiranja izbornih rezultata na ispravan način izrečene su novčane kazne u iznosu od 600 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od 4 godine od dana pravosnažnosti odluke.

Na biračkom mjestu 077A023 u Zavidovićima predsjedniku je izrečena novčana kazna u iznosu od 500 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od 4 godine od dana pravosnažnosti odluke zbog pogrešno evidentiranih izbornih rezultata.

Navedene odluke Centralne izborne komisije BiH nisu pravosnažne jer se na njih može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Današnju 35. sjednicu Centralne izborne komisije BiH možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=dHT3CvCvEf8