Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu

Sarajevo, 21.02.2023. godine -  Danas je u glavnom gradu Republike Poljske u Varšavi  u organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR-a) počela dvodnevna konferencija (radionica) „Organizacije civilnog društva i praćenje izbornih preporuka“ . Događaj se organizira u okviru projekta „Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu“ koji finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.

Na konferenciji učestvuju predstavnici građanskih grupa za posmatranje izbora, aktivisti i civilno društvo, predstavnici organa za provođenje izbora i predstavnici međunarodnih donatorskih organizacija aktivnih na Zapadnom Balkanu.

U ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine  na konferenciji učestvuju dr. Suad Arnautović, predsjednik i gdin Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije BiH. Dr. Arnautović je govorio na panelu o ispunjavanju izbornih preporuka, međunarodnim standardima, metodološkim poboljšanjima i najboljim praksama. Događaj će u budućnosti poslužiti kao platforma za razmenu znanja o ključnim izazovima i mogućnostima za angažiranje civilnog društva u praćenju izbora, kao i za donošenje zaključaka o tome kako da konsoliduju svoje prisustvo i održivost tokom izbornog ciklusa kao ključnih aktera u izbornoj reformi i promociji demokratije širom Zapadnog Balkana.

Konferencija će proizvesti zaključke za nastavak aktivnosti učesnika o tome kako osigurati konzistentnu razmjenu i podršku angažiranju civilnog društva u izbornoj reformi, te kako ojačati postojeća partnerstva.