Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u skupštinama Zeničko-dobojskog i Zapadnohercegovačkog kantona

Sarajevo, 21.11.2022. godine -  Danas su održane konstituirajuće sjednice skupština Zeničko-dobojskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su uručili dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i gdin Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije BiH, dok je poslanicima u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona Uvjerenja o dodjeli mandata uručio gdin Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH. Skupština Zeničko-dobojskog kantona ima 35 a Skupština Zapadnohercegovačkog kantona 23 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i kantonalnih skupština koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona se bira devet delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući četiri iz reda bošnjačkog, dva iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. Iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona se bira sedam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH uključujući jednog iz reda bošnjačkog naroda, četiri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. decembra 2022. godine.

Izabrani zvaničnici dužni su, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Dr. Arnautović, gdin Željko Bakalar i gdin Vlado Rogić su čestitali novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.