O uručivanju Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Sarajevo, 15.11.2022. godine -  U skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 10. Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine “izdaje uvjerenje licima koja su dobila mandat na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih ovim Zakonom“.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je svim sekretarima stručnih službi organa vlasti za koje su provedeni Opći izbori u BiH 02. oktobra 2022. godine dostavila Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti kako bi se mogle sazvati konstituirajuće sjednice, bez namjere da izabranim zvaničnicima službenice tih stručnih službi uručuju Uvjeranja o dodjeli mandata.

U svim izbornim ciklusima do sada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je pozivana na konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima je uručivala Uvjerenja o dodjeli mandata uvaženim poslanicima. Posebno je to značajno jer ovlasti Centralne izborne komisije BiH, kao neovisne državne institucije, proizilaze iz ovlasti najvišeg državnog zakonodavnog organa, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poziv na konstituirajuću sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Centralna izborna komisija BiH još nije dobila, a biće joj izuzetna čast da novoizabranim uvaženim poslanicima uruči Uvjerenja o dodjeli mandata.