Počelo štampanje glasačkih listića

Sarajevo, 08.08.2022. godine – Danas je u štampariji kompanije „Unioninvestplastika“ d.d. Sarajevo počelo štampanje glasačkih listića koji će se koristiti na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za nedjelju, 02.10.2022. godine.

Štampanje i pakovanje oko 14 miliona glasačkih listića koštat će 1.476.677,96 KM i biće utrošeno oko 120 tona papira sa vodenim žigom.

Početak štampanja glasačkih listića ozvaničen je prigodnim obraćanjem javnosti dr. Suada Arnautovića, predsjednika Centralne izborne komisije BiH i to u prostorijama štamparije.

Dr. Arnautović je u prvi plan istakao sigurnost procesa i nadzor nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića. Istakao je da postoji  višestruka kontrola i nadzor nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića, da postoji 24-satni video nadzor kojem Centralna izborna komisija BiH može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorima kompanije. Snimci videonadzora će biti sačuvani i  predati Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je svojom odlukom od 07. jula ove godine imenovala tim zadužen za praćenje realizacije usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za Opće izbore 2022. godine.

Tim će pratiti i nadzirati nabavku, dopremanje, skladištenje i upotrebu papira sa vodenim žigom i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića o čemu pismeno izvještava Centralnu izbornu komisiju BiH.

Danas je počelo štampanje glasačkih listića za birače koji će glasati putem pošte izvan Bosne i Hercegovine.

O datumu početka slanja glasačkih paketa u inostranstvo javnost će biti blagovremeno informirana.