Ugovorena narudžba oko 6.000 sigurnosnih ekoloških štambilja kojim se otiskuju glasački listići na izborima u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 26.07.2022. godine – Na osnovu Odluke o načinu izrade, obliku i sadržaju, čuvanju, upotrebi i uništavanju štambilja kojim se utiskuju glasački listići na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 02.10.2022. godine, zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz prijekat koji će realizirati Udruženje izbornih zvaničnika u BiH, danas je sa firmom „Mojić“ d.o.o. iz Bijeljine, koja je generalni zastupnik za Bosnu i Hercegovinu kompanije Trodat iz Austrije, ugovorena izrada oko 6.000 sigurnosnih ekoloških  štambilja za svako biračko mjesto u Bosni i Hercegovini.

Povodom nabavke sigurnosnih ekoloških štambilja danas je firmu „Mojić“ u Bijeljini posjetio dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

U pitanju je nabavka posebnih sigurnosnih ekoloških štambilja koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara. Sigurnosnim ekološkim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića koji se koristi na biračkom mjestu na izborima u Bosni i Hercegovini. 

Sigurnosni ekološki štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog ekološkog štambilja sa desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član   biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Centralna izborna komisija BiH je uvela ovu novinu upotrebe sigurnosnog ekološkog štambilja na biračkom mjestu sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa.