Aktivnosti članova Centralne izborne komisije BiH na edukaciji nevladinog sektora

Na panel diskusiji koju  je 02. jula 2022. godine u Neumu organizirao Međunarodni republikanski institut (IRI) na temu “U susret izborima: Opći izbori u BiH – izazovi i prilike”, kao jedan od panelista učestvovao je i dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

O ulozi Centralne izborne komisije BiH u periodu političkih napetosti i o povjerenju građana u izborni proces, pored ostalog se  diskutiralo u panelu na kojem je učestvovao dr. Arnautović.

Panel diskusija je održana u okviru IRI-evog Instituta za napredno liderstvo u politici (Advanced Leadership in Politics Institute – ALPI) koji okuplja mlade političare/ke iz 12 političkih stranaka s ciljem uspostavljanja platforme za njihovu saradnju. Kroz ovaj interaktivan, dinamičan i sadržajno kvalitetan program nastoji se osnažiti mlade da budu u mogućnosti jasno definirati svoje stavove, argumentirano diskutirati sa kolegama iz drugih političkih stranaka te voditi konstruktivan dijalog i kritički promišljati o različitim temama.

U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju na Jahorini se 02. i 03. jula 2022. godine održava konferenciju pod nazivom „U susret Izborima 2022: Da li su pravila ista za sve?“.

Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije BiH je učestvovala u otvaranju konferencije na kojoj je vođena diskusija o tome da li žene i muškarci imaju iste startne pozicije i jednake prilike tokom predizborne kampanje, te sa kojima se izazovima žene susreću u politici, ali i na koji način muškarci mogu biti saveznici u tom procesu.

Centralna izborna komisija BiH je prepoznala značaj konferencije i pitanja koja se njome pokreću.

Transparency International u BiH (TI BiH) održao je u Sarajevu 28. i 29. juna 2022. godine obuku za 76 posmatrača koji će pratiti predizborne aktivnosti u periodu od tri mjeseca prije održavanja Općih izbora u BiH 2022. godine.

Pored predstavnika TI BiH-a, koji su posmatrače detaljnije upoznali sa metodologijom monitoringa, posmatrači su imali priliku čuti više o zakonskom okviru i primjerima iz prakse od članica Centralne izborne komisije BiH Dr. Irene Hadžiabdić i Vanje Bjelica-Prutine.

Posmatrači će vršiti praćenje institucija i obrazaca ponašanja kandidata i zvaničnika prije i tokom izborne kampanje, sa ciljem da uoče i dokumentuju potencijalno korištenje javnih sredstava i pozicija na vlasti u svrhu izborne promocije, ali i ostale vidove zloupotreba i kršenja izbornog zakonodavstva.

Prethodno navedene aktivnosti potvrđuju opredjeljenost Cerntralne izborne komisije BiH da saradnji sa nevladinim organizacijama posveti značajnu pažnju i da tu saradnju podigne na viši nivo.