Potpisana zajedenička izjava „Zajedno protiv govora mržnje“

Sarajevo, 21.06.2022. godine -  Po ovlaštenju predsjednika, danas je gđa Vanja Bjelica-Prutina, članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Domu Ujedinjenih Nacija u Sarajevu u ime Centralne izborne komisije BiH potpisala zajedničku izjavu “Zajedno protiv govora mržnje”. Osim Centralne izborne komisije BiH izjavu su potpisali predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Institucije potpisnice izjave su potvrdile predanost i odlučnost da se bore i osude sve oblike govora mržnje, na bilo kojoj osnovi, u skladu sa njihovim nadležnostima i međunarodnim normama i standardima ljudskih prava.

U izjavi je izražena predanost jačanju međusobne saradnje, te je istaknuto opredjeljenje za saradnju sa organizacijama civilnog društva, kako bi se podigla svijest o govoru mržnje i njegovim posljedicama i kako bi se ujedinile snage u sprečavanju i borbi protiv govora mržnje.

Gđa Bjelica-Prutina je prenijela poruku dr. Suada Arnautovića, predsjednika Centralne izborne komisije BiH koji je naglasio važnost podizanja svijesti i edukacije birača i najšire javnosti, kako bi prepoznali sve oblike govora mržnje ispoljene od strane političkih zvaničnika, kandidata i njihovih pristalica. Suzbijanje govora mržnje za cilj ima jačanje tolerancije u društvu i prijeko potreban razvoj i napredak demokratskih procesa. 

Na ovaj način Centralna izborna komisija BiH je jos jednom potvrdila svoju snažnu opredjeljenost za borbu protiv govora mržnje, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, te politiku nulte tolerancije u odnosu na govor mržnje.