Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske posjetila Centralnu izbornu komisiju BiH

Sarajevo, 16.06.2022. godine -  Ministar za Evropu i Sjevernu Ameriku u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva gdin James Cleverly i Nj.E. Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH  sa saradnicima danas su se sastali sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Glavna tema sastanka je bila organizacija i provedba Općih izbora u BiH u oktobru 2022. godine, sa akcentom na izazovima sa kojima se susreće Centralna izborna komisija BiH.

Razgovarano je o projektima koje je Centralna izborna komisije BiH realizirala zahvaljujući neposrednoj ili posrednoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva ali i o budućim zajedničkim aktivnostima.

Tokom sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH, Ministar Cleverly je najavio novi projekat koji će finansirati Ujedinjeno Kraljevstvo sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa. Naime, u pitanju je nabavka posebnih štambilja koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović se zahvalio delegaciji na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Posebna zahvalnost je upućena ambasadoru Fieldu, kojem je ovo ujedno bila i oproštajna posjeta Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.