Одбијен упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за 9.136 бирача
8/13/2018

Сарајево,13.08.2018.године –  Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници донијела Одлуку  о утврђивању и објави броја бирача уписаних у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за Опште изборе 2018. године. Одлуком је утврђено да ће се на изводу из Централног бирачког списка за гласање ван Босне и Херцеговине наћи укупно 77.584 бирача.      

 

На истој сједници Централна изборна комисија БиХ је донијела и одлуку којом се одбија упис у извод из Централног бирачког списка за гласање ван Босне и Херцеговине за 9.136   бирача јер нису испуњени законом прописани услови (недостаје доказ о идентитету, недостаје доказ о држављанству, недостаје доказ о пребивалишту, нечитка пријава и друго) или већи број пријава садржи идентичну адресу у инострантву. Те адресе су наведене овдје.

 

Жалбе на наведену одлуку, која ће вечерас бити објављена на интернет страници Централне изборне комисије БиХ, могу се поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ путем Централне изборне комисије БиХ до 15.08.2018. године до 24:00 часова. Жалбе се достављају путем факс апарата на број +387 33 251 329, путем е-маил адресе prijavapp@izbori.ba или лично у сједиште Централне изборне комисије БиХ, улица Данијела Озме број 7, Сарајево. Централна изборна комисија БиХ позива бираче који су поднијели пријаву да гласају  ван БиХ, да посјете интернетстраницу Централне изборне комисије БиХ и провјере статус њихове пријаве и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

 

 

Бирачи ван БиХ који су пријаве за регистрацију доставили изван рока или им је пријава одбијена, уколико имају важећу ЦИПС-ову личну карту бирачко право могу остварити у БиХ на дан избора 7. октобра 2018. године.

 

Значајан број бирача је доставио двије или више пријава са различитим адресама у иностранству. Централна изборна комисија БиХ је узела у обзир задњу наведену адресу,  зато позивамо све бираче ван БиХ да провјере адресу на интернет страници ЦИК БиХ и уколико је невалидна адреса да то одмах пријаве путем маила prijavapp@izbori.ba , а најкасније до 15.08.2018. године до 24:00 сати.

 

Централна изборна комисија БиХ ће вечерас објавити нови преглед политичких субјеката и кандидата али овог пута по нивоима власти. Позивамо политичке субјекте и кандидате да још једном провјере своје податке и да евентуалне техничке грешке доставе у наредна 24 сата.

 

Актуелно

Закључак

25.10.2018