Новости

Привремени бирачки спискови

Централна изборна комисија БиХ обавјештава све особе са правом гласа да је у току активност излагања извода из привремених бирачких спискова која је започела 18.07.2020. године и трајати ће до 17.08.2020. године.

У сврху омогућавања увида јавности у податке Централног бирачког списка, Централна изборна комисија БиХ је сачинила изводе из Централног бирачког списка са стањем на дан расписивања Локалних избора 2020. године, који су достављени изборним комисијама и центрима за бирачки списак с циљем увида јавности, те израде коначних извода из Централног бирачког списка који ће се користити за потребе Локалних избора 2020. године.

Изводи из Централног бирачког списка излажу се како би држављани БиХ с бирачким правом имали приступ истим и могли провјерити и извршити исправку или допуну својих података код надлежних органа.

У ову сврху изборне комисије су припремиле План излагања извода из привремених бирачких спискова те на погодан начин обавјештавају бираче да се извод налази у центрима за бирачки списак, мјесним заједницама и другим погодним мјестима утврђеним планом излагања Привременог бирачког списка (интернет–страница, огласна плоча општине/града ...), како би могли провјерити и извршити исправку или допуну својих података код надлежног органа и опредијелити се за бирачку опцију (општина, односно мјесто гласања и начин гласања – лично или у одсутности).

Овим путем позивамо све држављане БиХ с бирачким правом да изврше увид у изводе из привремених бирачких спискова те да уколико утврде потребу исправки и допуна својих података одмах контактирају надлежни матични уред и центар за бирачки списак како би се извршиле потребне исправке или допуне.

Такођер, позивамо све оне који имају информацију да се на изводима из привремених бирачких спискова налазе имена лица која су умрла да о овим сазнањима одмах обавијесте надлежни матични уред и центар за бирачки списак како би се покренуле процедуре уписа тих особа у матичну књигу умрлих и како би се извршило брисање података тих особа са коначних бирачких спискова који ће користити за потребе проведбе Локалних избора 2020. године.

 

Крајњи рок за извршење увида и доставу захтјева за исправку и допуну података је 17.08.2020. године. Након овога рока више неће моћи бити могуће вршити исправке на  коначним бирачким списковима који ће користити за потребе проведбе Локалних избора 2020. године.

 

Актуелно

Како гласати - Локални избори 2020

Тајност гласања - Локални избори 2020

Помоћ другог лица - Локални избори 2020