Saopštenja za javnost A- A+

Centralna izborna komisija BiH kategorično odbacuje sve iskonstruisane tvrdnje sa političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu Centralne izborne komisije BiH


Sarajevo,13.04.2018.godine – Zbog kontinuiranih i iskonstruisanih napada i pritisaka sa političkom pozadinom  na Centralnu izbornu komisiju BiH još jednom kategorično demantujemo navode o postojanju takozvanih „afera“, „nesavjesnom i nezakonitom“ radu, „krađi“ na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i tako dalje. Takođe demantujemo zlonamjerne navode o „radnim materijalima“. Svi znaju  da Centralna izborna komisija BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatrala a pogotovo nije usvojila akt koji je protivustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: „Ko odlučuje o njegovoj ustavnosti????“.

 

U tom smislu posebno se izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH.

 

Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće:

 

Neiskorišteni čisti papir za štampanje glasačkih listića  i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namjenjenog za štampanje glasačkih listića je navedeno u tabeli na strani 13. navedenog izvještaja:

1

Kao što se može vidjeti iz tabele razlika je 10, 45 kilograma. Nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u zavisnosti od suhoće odnosno vlažnosti samog papira jer se radi o višegodišnjem skladištenju. I u trenutku usvajanja izvještaja taj podatak o stanju čistog papira za štampanje glasačkih listića je bio najvažniji za Centralnu izbornu komisiju BiH.

 

Svi ostali podaci iz navedenog izvještaja o stanju u skladištu CIK BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona  se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva. I sama komisija u svom izvještaju na strani 14 konstatuje da je u pitanju razlika u količini bezvrjedne registraturne građe jer daje odgovore kako je nastala ta razlika:

2

Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi komisija koja je utvrđivala stanje u Skladištu Centralne izborne komisije BiH. Ne navodi se nigdje da je „kaliralo 35,8 tona glasačkih listića“ kako to pojednci i grupe plasiraju u javnosti.

 

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvještaja o stanju u skladištu Centralne izborne komisije BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama Centralne izborne komisije BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Centralna izborna komisija BiH  informaciju o tome dostavila Tužilaštvu BiH. Svih sedam članova Centralne izborne komisije BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić su na 18. sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvještaj komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH.

 

Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju  nadležne organe.

 

Bez obzira na sve pokušaje, Centralna izborna komisija BiH neće biti dio bilo čije  političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto.

 

Saopštenja za javnost

CIK BiH razmatrao dopunjenu Info

Sarajevo,19.04.2018.godine – Centralna izborna komisija BiH je

Izjave o imovinskom stanju načel

Sarajevo,16.04.2018.godine – Od danas su javnosti dostupne na w

Zloupotreba administrativnih res

Sarajevo,11.04.2018.godine – U organizaciji Parlamentarne skup&

Izvještaj o stanju u Skladištu C

Sarajevo,05.04.2018.godine – U javnosti je plasiran Izvje&scaro

Neistinite tvrdnje koje se plasi

Sarajevo,03.04.2018.godine Centralna izborna komisija BiH odbacuje ka

Delegacija Izborne komisije Indi

Sarajevo,21.03.2018.godine – Na osnovu Memoranduma o saradnji p

Centralnu izbornu komisiju BiH p

Sarajevo,15.03.2018.godine – Centralnu izbornu komisiju BiH dan

Centralnu izbornu komisiju BiH p

Sarajevo,13.03.2018.godine – Centralnu izbornu komisiju BiH dan

CIK BiH razmatrao Informaciju o

Sarajevo,07.03.2018.godine – Centralna izborna komisija BiH je

Održan seminar “Finansiranje pol

Sarajevo,07.03.2018.godine – Centralna izborna komisija BiH dan

Demant povodom teksta objavljeno

Sarajevo,27.02.2018.godine – Na internet portalu Žurnal  p

Centralnu izbornu komisiju BiH p

Sarajevo,26.02.2018.godine – Predsjednica Centralne izborne kom